LoveForWomens.com

Šta ako je bilirubin je povišen?

Video: Live zdrav! Zdravlje jetre: test za bilirubin

povećan bilirubinBilirubin je žuti pigment zeleni, koje se nalaze u serumu i izlaza žuči. Ona je nastala kao rezultat raspada hemoglobina. Važnu ulogu u metabolizmu bilirubina predstava jetre.

Ako je bilirubin povišen

Promjene u razini bilirubina ukazuje na prisustvo teških bolesti. Bilirubin nakuplja u krvi i do određene koncentracije, počinje da prodre u tkivo i obojena žutom bojom. Ovo stanje se naziva žutica. Stručnjaci su podijeljeni na opstruktivna žutica, hemolitički i parenhima.

Hemoglobin se nalazi u crvenim krvnim zrncima - ljudska crvena krvna zrnca, ona nosi kisik iz pluća u tkiva. Oštećeni i starih crvenih krvnih zrnaca su uništeni u slezine, jetre i koštane srži. Pri čemu hemoglobin se oslobađa i pretvara se u bilirubin. Novoformirana bilirubin - indirektna, je toksičan za ljudski organizam, posebno centralnog nervnog sistema. Stoga, neutralizacije nastaje u jetri sa drugim supstancama. Bound - direktnog bilirubina je pušten uz žuči jetre i ostavlja tijelo prirodnim sredstvima. Preplanula izmet često ukazuje na promjene nivo bilirubina.

Određivanje bilirubina u krvi se može odrediti biohemijske analize krvi. Krv se izvlači iz vene, a preporučuje se da imaju najmanje osam sati prije isporuke. Norma ukupni sadržaj bilirubina u serumu smatra se iznos od 8,5-20 mol / l. Indirektni bilirubin ne smije biti više od 17 mol / l, a stopa direktnih - maksimalno 4,3 mol / l.

Šta ako je bilirubin je povišen?

povećan bilirubinpovišene razine tretmana bilirubina je moguće tek nakon utvrđivanja razloga za njeno povećanje. Postoje tri glavna razloga za povećanje bilirubina: ubrzan ili povećana uništenje crvenih krvnih zrnaca, kršenje odliva žuči i nepravilnosti u obradi bilirubina.

Povećana bilirubina u anemije

Sa povećanjem uništavanje crvenih krvnih zrnaca povećava sadržaj hemoglobina, a samim tim, indirektni bilirubin. Osnaženi uništenje crvenih krvnih zrnaca može biti uzrokovan hemolitičke anemije.

Anemija može biti kongenitalna ili stečena. Kongenitalna Anemija obično razvijaju zbog nedostataka u strukturi hemoglobina ili eritrocita. A stečena hemolitička anemija obično posljedica oslabljenog imunološkog sistema, kada tijelo počinje da se bavi vlastitim eritrocitima.

Hemolitički anemija, povećati nivo indirektnog bilirubina. Njihove karakteristike su: žuta koža, sluznica i očiju, groznica, taman urin, nelagodnost u lijevom gornjem kvadrantu, teška umor, lupanje srca, glavobolje zbog smanjenja količine kisika isporučen.

povećan bilirubinPovećana bilirubina u malarije

To može biti uzrokovan bolesti kao što su malarija i uzimanje određenih lijekova.

Povećana bilirubina, žutica

metabolizma bilirubina igra veoma važnu rel jetre. Kada je u bolesti bilirubin ne može detoksikuju u ćelijama jetre. To može uključivati ​​sljedeće bolesti: virusni hepatitis A, B, C, D i E, alkoholnog hepatitisa, hepatitis, ciroza i raka i drugih bolesti. Tokom hepatitis bilirubin povećan, a to se manifestuje žutice i drugih simptoma. Smanjen radni kapacitet, taman urin, mučninu i gorak regurgitacija, može povećati temperaturu i područje prava hipohondrijumu nelagoda se osjeti.

Video: Na najvažniji: antihipertenziva, povećan bilirubin

Povećana bilirubina sa Gilbert sindrom

Osim toga bilirubina može povećati zbog nasljedne nedostatak enzima jetre koji su uključeni u metabolizam bilirubina ili Gilbert sindrom. Tokom ovog nivoa bolesti povišen indirektnog bilirubina, što dovodi do žutilo kože, oči i sluznicu.

Video: 3 za analizu prijenos jetre

Povećana bilirubina zbog kršenja odliva žuči

Takođe, nivo bilirubina može povećati zbog povrede žuči toka iz žuči ili jetre. Na primjer, holelitijazom, raka gušterače ili žučne kese. Tu je povećan direktan nivo bilirubina, što dovodi do razvoja žutice i simptomi uključuju svrbež, bilijarne kolike, podrigivanje i povraćanje, gubitak apetita, bol u desnom gornjem kvadrantu, taman urin.

povećan bilirubinPovećana bilirubina u novorođenčadi

Također je potrebno uzeti u obzir da u novorođenčeta krvi uvijek povišen nivo bilirubina. Od odmah nakon rođenja je proces povećanog uništavanja crvenih krvnih zrnaca. To dovodi do razvoja normalne fiziološke žutice kod djece. Ako je bilirubin je znatno povećan, to dovodi do razvoja patološke žutice.

Povećana bilirubina u trudnoći

Tokom trudnoće, po pravilu, bilirubin je normalno, ali u poslednjem tromesečju ponekad označene njegovo povećanje, što ukazuje na nepravilnosti u odliva žuči iz jetre. Ovo povećanje zahtijeva detaljan pregled, jer to može ukazivati ​​na bolest: virusni hepatitis, holecistitis, hemolitičke anemije.

Samo saznati pravi uzrok povećanog bilirubina može smanjiti nivo. Ako je potrebno povećano razaranje crvenih krvnih zrnaca da saznate uzrok ovog propadanja i utjecati na to na nju. Ako osoba pati od bolesti jetre, povećana bilirubin je samo simptom, nestaje nakon osoba oporavi.

Ako je razlog za visok nivo bilirubina je stagnacije žuči, onda morate ukloniti prepreke koje ometaju normalan protok žuči. To će smanjiti količinu bilirubina. Da bi se smanjio bilirubina u novorođenčadi je potrebno koristiti posebne droge - induktora ili aktivator enzima jetre. Ovo uključuje fenobarbiton.

Smanjiti bilirubin, zove Gilbert sindrom, će dočekati fenobarbital i ziksorin 0.05 -0.2 grama dnevno za dvoje - četiri sedmice.

Tekst - Nusha

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Proizvode koji povećavaju hemoglobinProizvode koji povećavaju hemoglobin
Neonatalna žuticaNeonatalna žutica
Nizak hemoglobin uzroci i liječenje - stopa hemoglobina u krviNizak hemoglobin uzroci i liječenje - stopa hemoglobina u krvi
Kako smanjiti bilirubin u krvi? Načina da se smanji nivo pigmentaKako smanjiti bilirubin u krvi? Načina da se smanji nivo pigmenta
Bile hraneBile hrane
Kako povećati hemoglobina u krvi za vrijeme trudnoće?Kako povećati hemoglobina u krvi za vrijeme trudnoće?
Žutica u novorođenčadi - uzroci i tretmanŽutica u novorođenčadi - uzroci i tretman
Clonorchiasis (kineski trematoda)Clonorchiasis (kineski trematoda)
Jetre i alkoholJetre i alkohol
Crvena krvna zrnca u urinu tijekom trudnoćeCrvena krvna zrnca u urinu tijekom trudnoće
» » Šta ako je bilirubin je povišen?

LoveForWomens.com
Ljepota Veze Psihologija Zdravlje Moda & Style Kozmetika Frizure i frizure Maske Dijete Sport i fitness Kulinarstvo Sve